این موارد باعث میشود تا نتوان در آینده نزدیک شاهد حضور گسترده خودروهای برقی ایرانی و خارجی در خیابانهای کشور باشیم. اما بنا باشد تا میزان مصرف بنزین خودروها در ایران کاهش پیدا کند و تنوع ماشینها بیشتر شود، بهتر است که همان مسیری را که دیگر کشورها پیمودهاند، اجرایی کنیم.
ساختار خودرو های برقی شامل سه بخش اصلی است که عبارتند از: نیرو محرکه الکتریکی، منبع انرژی ، بخش کمک دهنده . این سه بخش نیز هر یک دارای زیر مجموعه هایی می باشند .
وحید گفته: ۲۷ فروردین ۱۳۹۷ در ۸:۵۵ ب٫ظ باسلام ماشین لباسشویی ما پارس الکترونیک ۳۸۶ هستش وقتی لباس ها رو میشوریم تموم میش خاموشش می کنیم ؟….
پاسخ محمود on ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ at ۱۹:۳۱ خودرو برقی ایرانی تولید شده اونم توسط جمشید آرین تو سال ۸۲ اما ایران خودرو سایپا اون رو تایید نکردند و عمداً اون رو رد کردن و او مجبور شد بره توی آلمان و خودروی خودشو فناوری خودشو ثبت کنه و انتقال بده و الا خودروی آرین در سال ۸۲ بهترین و قشنگترین خودرو بود همون که تو عکس اول دیدید و هیچ وقت هم خودروسازان ما یه درست حسابی نمیتونن تولید کنند
یه دنیای دیگه ای داره این ماشین،امیدوارم هرکسی که دلش میخواد بتونه یکی بگیره و به سلامتی و شادی ازش استفاده کنه
عضو هیأت علمی دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت بر این باور است که خودروهای برقی شتاب بیشتری نیز دارند و این مسئله ناشی از استفاده از موتورهای برقی است که توانایی بالاتری در انتقال نیرو دارند.
اما در ایران، خودروهایی رو شاهد هستیم که بعد از ۳ دهه هنوز تردد دارند و معاینه فنی براشون صادر میشه.
پاسخ سید علی میرحسینی on ۲۸ مهر ۱۴۰۳ at ۰۴:۵۷ سلام نظرات بدون کارشناسی و الکی رو خوندم
دولت ترامپ رسما آزمایشگاهی در «چین» را منشاء ویروس کرونا اعلام کرد
موتور برقی البرز نیز توانی معادل ۵۳ اسب بخار فراهم میکرد. منبع تغذیه این خودرو ۱۴ باتری اسیدی ۱۲ ولتی بودند که درون صندوق عقب قرار میگرفتند و شارژ کامل آنها به ۲ ساعت زمان نیاز داشت. پیمایش البرز برقی، ۸۰ تا ۱۰۰ کیلومتر اعلام شده بود.
اگر پیگیر اخبار خودرو بوده باشید، میدانید که فروش خودروهای برقی در سامانه یکپارچه در حال انجام است. با وجود این و از زمان طرح ایده واردات خودروهای برقی به کشور، بسیاری از کارشناسان حوزه خودرو بر این باور بودهاند که ایران هنوز فاقد زیرساختهای لازم برای استفاده از خودروهای برقی است.
پاسخ علی on ۹ بهمن ۱۴۰۲ at ۰۸:۵۵ من تنها ایراد این خودرو را در مسافتهای طولانی میبینم که نیاز به شارژ دارند یعنی اگر ۷۰۰ کیلومتر رانندگی کنم بین راه حداقل یک بار باید شارژ صورت بگیرد حال چرا حکومت در سیستم تاکسیرانی از خودروهای سبک وزن برقی استفاده نمیکند به نظرم چون سوخت ارزان است
ابتدا دنبال نشانههای نبودن کلمپ (بست) که شیلنگها را به پمپ وصل میکند و خود شیلنگها باشید. اگر نشتی از پمپ باشد، لازم است پمپ و یا قاب پمپ تعویض شود. پمپ تخلیه عموما زیر ماشین لباسشویی قرار دارد و اگر خودروی برقی قاب پشتی ماشین لباسشویی در آورده شود میتوان به پمپ دسترسی پیدا کرد. قبل از هر تعمیر برق ماشین لباسشویی را قطع کنید.
در خودرو های برقی افزایش انرژی خروجی با اضافه کردن تعداد باتری ها انجام میگیرد .
Comments on “Detailed Notes on خودروی برقی”